Kutyás terápia

A kutyás tanítási órák városi szinten az elsők közt indultak a Kertvárosi Általános Iskolában. Az órákat a „Kutyával egy mosolyért Alapítvány” munkatársai tartják az osztálytanítóval együtt.

Sok tanulmány szerint már a kutya puszta jelenléte is ellazít, megnyugtatóan hat. Csökken a stressz és a félelmek szintje. A gyerekek sokkal felszabadultabban oldanak meg nehéz feladatokat is kutya társaságában, hiszen a kutya jelenléte leveszi róluk a terhet, azt, hogy a teljesítés a fő cél. A kutya bevonásának fő oka motiváló erejében rejlik. Mivel a legtöbb gyerek szívesen lép kapcsolatba a kutyákkal, a kutya bevonásával a játékos tanulás motiváltan zajlik. A kutyás foglalkozás együttműködésre is tanít. Iskolai környezetben a kutya jobbá teszi az osztályközösséget, mivel erősíti a diákok kapcsolatait a közös tevékenységek által, és zárkózott gyerekek is szívesebben és aktívabban vesznek részt.

A 2017/18-as tanévtől már más szerepben is megmutattuk a kutyákat. Érzékenyítő órákat tartottunk: egy mozgássérültet segítő és egy vakvezető kutya munkáját ismerhették meg a gyerekek. Ezen foglalkozások célja a szemléletformálás, empátia és tolerancia kialakítása. Ezt a programot idéntől kiterjesztjük egyéb fogyatékkal élők megismerésére- hogyan tudja segíteni a kutya egy értelmi fogyatékos vagy egy hallássérült életét. Érzékenyítő órákat 2018/19 tanévtől már a felső évfolyamokon is szeretnénk tartani.

A 2018/19 évtől az Óvoda-iskola program keretében ősszel és tavasszal a városrész mindhárom óvodájába ellátogattunk a kutyával. Hagyományos Iskolanyitogató programunkra is meghívjuk az Alapítvány kutyáit, közös játékkal színesítjük az iskolába készülő gyerekek délutánját.

Hozzászólások lezárva.