85 éves az iskola

 

Egy fergeteges, mozgalmas ünnepi héttel köszöntöttük intézményünket.

A témahéten a következő programoknak örülhettünk.

1. nap: Az Emlékezés napján az alsó évfolyamos diákok vetítéssel egybekötött öreg diák – aki már 30 éve az iskolánkban is tanít – meséjét hallgathatták meg a régi iskolai életről. Beszélt a Klebelsberg kori iskola szokásairól, aztán a kisdobos és az úttörő életről. Rögtönzött divatbemutatón megismertetett bennünket a kor öltözködési szokásával, felvehettük a régi iskolaköpenyt. Neudl Istvánné Irénke néni, aki most 83 éves kiegészítette és megerősítette az előadáson hallottakat. Köszönjük Somodi Sándorné Klári néninek a felejthetetlen délelőttöt.
Közben a 7. osztályosok segítségével egy hangulatos vetélkedő zajlott a felső tagozatosok számára „Klebelsberg emlékezete” címmel. A vetélkedőre meghívtuk azoknak az iskoláknak a hetedikesekből álló 3 fős csapatát, amelyeknek a tanyasi népoktatásban volt szerepe. Örömünkre elfogadta a meghívásunkat 9 intézmény:

Rigó József ÁMK Általános Iskola Bugac
Lestár Péter Egységes Középiskola, Szakiskola és Óvoda Városföldi tagiskola
Eötvös József Általános Iskola Fülöpjakab
Corvina Óvoda és Általános Iskola Mathiász János Általános Iskolája
Helvécia-Ballószög Általános Iskola és Óvoda Wéber Ede Központi Általános Iskola
Helvécia-Ballószög Általános Iskola és Óvoda Feketeerdői Általános Iskola tagintézmény
Tóth Pál Általános Iskola Kunszállás
Kálmán Lajos NOMH – Ménteleki Általános Iskolája
Szentkirályi Általános Iskola

Így velünk együtt 10 csapat ismerkedett játékosan az iskola alapításával, Klebelsberg munkásságával.
Délután koszorúztunk az iskola falán található emléktáblánál. A meghívott vendégek és az intézményben egykor itt tanítók megnézhették az iskolatörténeti kiállítást és a diákok munkáiból készült kiállítást. Felavattuk az új tanítók falát. Felidéztük a régi időket a beszélgetés során. A nap zárásaként lufikban a születésnapi kívánságokat szélnek eresztettük. Meglepetésként kipróbálhattuk a hőlégballont.

2. nap – Művészetek napján gálaműsor volt.
Az egyhetes programsorozatot Ifjúsági Otthonban megrendezett gálaműsor tett igazán emlékezetessé. A repertoárban számos zenés, táncos, és prózai műsorszám szerepelt, melyekben nemcsak iskolánk tanulói, hanem a Corvina régió óvodái, az intézményünkben működő nyugdíjas klub, valamint szülők és pedagógusok is felléptek.
Az est folyamán alkalom nyílt arra is, hogy elismerjük kollégáink munkáját. Szolgálati emlékérmet kapott Szirtes Józsefné, Ancsa néni, sok-sok éves kiemelkedő munkájának eredményeképpen. Lisztes Jánosné sokrétű munkájának elismeréséül Lámpás-díjat kapott. Örömmel láttuk, hogy sok szülő, vendég, érdeklődő kísérte figyelemmel a műsorszámokat, és rendkívül jó hangulatban telt el ez az este.
Külön köszönetet mondunk azoknak a támogatóinknak, akik felajánlásaikkal hozzájárultak iskolánk rendezvényeinek sikeres megvalósulásához.

3. nap – Hagyományok napján szertartás játékban emlékeztünk meg az aradi vértanúkról.
A nap csúcspontja volt, amikor megérkezett hozzánk Buda Ferenc költő Füzi Lászlóval a Forrás főszerkesztőjével. Baráti hangú, kötetlen beszélgetésen vallattuk őket munkájukról. Ők pedig állták a sarat és kitartóan válaszoltak a kérdéseinkre.
Az alsósoknak pedig játékos könyvtári foglalkozást tartottak a Családi ünnepi könyvhét rendezvény keretén belül a megyei könyvtár munkatársai.

4. nap – Szakmai nap: A pedagógusok számára szakmai továbbképzés volt a tehetséggondozás témájában.

5. nap – Családi nap: Az egészséggel kapcsolatos elmaradhatatlan programok mellett felavattuk az iskola udvarán épült kemencét, melynek elkészítésében diákjaink bőven kivették részüket. A születésnap tiszteletére kakaspörkölt főzőversenyt tartottunk. Az elkészült ízletes ételeket az esti születésnapi bulin fogyasztottuk el. Hajnalig tartott a mulatság a szülőkkel, a régi tanítványokkal és a városrész lakóival együtt.

Támogatóink:

Aranykor Wellness és Termálfürdő
Boróka Szabadidősport Egyesület
Csapó Imre
Chicken-Food Kft.
Florimpress Kft.
Füredi Autósiskola
HUNNIAREG Pedagógiai Intézet
Bács-Kiskun Megyei Irodája
Kalmár Faiskola
Katona József Megyei Könyvtár
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
KMJV Műkertváros Részönkormányzata
Kecskeméti Ifjúsági Otthon
Kertváros Alapítvány
Kertvárosi Általános Iskola Diákszervezete, tantestülete
MH59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis
Precíz KFT
Szülői munkaközösség

Hozzászólások lezárva.