Határtalanul 2020

 

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”
/Tamási Áron/

Beszámoló

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. HAT-20-01-0842 nyertes pályázatának keretében 28 fő tanulóval és 3 pedagógus kíséretében indultunk el 6 napos erdélyi tanulmányútra. A kirándulásunkat megelőzte felkészítő foglalkozás, ahol Erdély történelmével, természeti kincseivel ismerkedtünk meg. Tamási Áron néhány novelláját is elolvashattuk. Úti könyvet készítettünk, amibe későbbi élményeinket rögzíthettük.

A 2022. május 26-án kora hajnalban indultunk, Aradon megtekintettük a Szabadság-szobrot, megkoszorúztuk, megemlékeztünk előadás keretében az aradi vértanúk történelmi szerepről. Ezt követően Vajdahunyadon néztük meg a várat, az ott található kiállításokat. Déva várát szemléltük meg, a Kőmíves Kelemenné balladát felelevenítve. Gyulafehérvaron felfedeztük a Szent Mihály Székesegyházat, a Hunyadiak sírját megkoszorúztuk. Segesváron a vár és a történelmi városrész volt az úti cél, Petőfi-szobrot megkoszorúztuk. Szállásunk Gyergyóújfalu-Szárhegyen volt. A második napon megismerkedtünk Korondon a taplász és a fazekas mesterséggel. Korongoztunk, az itt készült tálakat haza is tudtuk hozni. A székelykapuk készítésének hagyományáról, a motívumok jelentéséről kitűnő eladást hallhatunk. Helyi termékek kóstolóján is részt vettünk, ízleltünk különböző sajtokat, lekvárokat, szörpöket. Farkaslakán Tamási Áron emlékművénél róttuk le tiszteletünket. Szejkefürdőn megnéztük a mini Erdély parkot, a székelykapukat, a Legendáriumot, koszorúztunk Orbán Balázs sírjánál, illetve az újonnan megnyílt emlékházában található interaktív kiállításon vettünk részt. Székelyudvarhelyen felkerestük a szoborparkot, megkoszorúztuk a Rákóczi mellszobrot, kiselőadás hangzott el. A harmadik napon Erdély természeti kincsei közül láthatunk néhányat, délelőtt Súgó-barlangban voltunk, majd a Gyilkos-tónál tettünk kirándulást, bejártuk a Békás-szorost , függőhidakon is átkeltünk. Kis pihenő után este a Katorzsa Néptánc Egyesület tagjaival táncházban voltunk, kör- és párostáncokat tanultunk. Negyedik napon Brassóban jártunk, a viharos, esős időjárás miatt a Csicsaj, Hétlépcső túra elmaradt, helyette libegőzés után tekintettük meg Brassó látképét. Majd a Fekete-templomot, és a belvárost néztük meg. Ezután a Szent Anna tó legendájáról tanulhatunk, túránk során felfedeztük a környéket, a Mohos-tőzeglápot. Az ötödik napon a gyergyóújfalui Elekes Vencel Általános Iskola diákjaival, tanáraival találkozhatunk, ahol az intézmény bemutatása után barátságos sportmérkőzésen vehetünk részt. Folytattuk az utunkat Parajdra, ahol bepillantást nyerhetünk a sóbányászat történelemébe. Ezután a heliotermikus Medve-tó élővilágát láthattuk. Hatodik napon Marosvásárhelyen megkoszorúztuk a Rákóczi mellszobrot. Majd a Tordai hasadékot fedeztük fel, bejártuk teljes egészét.

Fáradtan, de teli pozitív élménnyel érkeztünk meg este Kecskemétre. Miután kipihentük magunkat, és visszazökkentünk a hagyományos iskolai létbe, élményeinket megbeszéltük, beszámolót tartottunk róla, kiállítást készítettünk a fotókból.

Élménydús, programokban gazdag kiránduláson vehetünk részt. Bepillantást nyertünk az erdélyi emberek mindennapjaiba, értékeik, hagyománytiszteletük példát mutatnak számunkra.

Hozzászólások lezárva.